Detail předmětu
Chemie a technologie kosmetických výrob
FCH-BC_KCHAk. rok: 2020/2021
Kurz je určen pro posluchače bakalářského studia studijních oborů Potravinářská chemie, Biotechnologie, Spotřební chemie a Chemie pro medicínské aplikace. Klade si za cíl poskytnout studentům základní znalosti a informace z oboru kosmetologie a kosmetické chemie, s důrazem na technologie a zákonitosti kosmetických výrob.
Hlavní náplní kurzu je seznámení se s tématy: význam pojmů kosmetika, kosmetologie, kosmeceutika; příslušná legislativa v České republice / Evropské unii, systémy jakosti při výrobě a distribuci kosmetických přípravků; základy anatomie a fyziologie kůže; úlohy, možnosti a hranice kosmetiky vs. léčiva, technologické parametry kosmetických surovin, specifikace kosmetických surovin; technologie jejich výroby a úpravy; biologicky aktivní látky a zákonitosti jejich technologického zpracování; rozdělení kosmetických prostředků dle aktuálních kritérií; technologické aspekty zásadních kosmetických výrob; specifika konkrétních výrobních postupů; specifikace kosmetických prostředků dle funkce a fyzikálního stavu, zásady vývoje receptury; příslušné technologické a výrobní procesy. V rámci přednášek bude zařazena i exkurze do výrobního podniku a 1 přednáška odborníka z praxe na téma technologie výroby vybraných kosmetických přípravků.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Příslušná legislativa v České republice / Evropské unii, systémy jakosti při výrobě a distribuci kosmetických přípravků.
3. Základy anatomie a fyziologie kůže.
4. Úlohy, možnosti a hranice kosmetiky vs. léčiva.
5. Technologické parametry kosmetických surovin.
6. Specifikace kosmetických surovin dle chemického složení, funkce a účinku.
7. Technologie výroby a úpravy kosmetických surovin.
8. Biologicky aktivní látky, zákonitosti jejich technologického zpracování.
9. Rozdělení kosmetických prostředků dle aktuálních kritérií.
10. Technologické aspekty zásadních kosmetických výrob; specifika konkrétních výrobních postupů.
11. Specifikace kosmetických prostředků dle funkce a fyzikálního stavu, zásady vývoje receptury; příslušné technologické a výrobní procesy.
12. Exkurze do výrobního podniku.
13. Přednáška odborníka z praxe na téma technologie výroby vybraných kosmetických přípravků.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Langmaier, F.: Základy kosmetických výrob. 160 s. UTB Zlín, 2001. ISBN 80-7318-016-2 (CS)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHCHTE bakalářský 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHCHTE bakalářský 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHCHT bakalářský
obor BKCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHCHT bakalářský
obor BPCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
obor BKCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Elearning