Detail předmětu
Technologie potravin
FCH-MC_TPOAk. rok: 2019/2020
Předmět navazuje na předmět Základy potravinářských technologií vyučovaný ve 3. ročníku bakalářského studia. Studenti si prohloubí získané znalosti v oblasti technologie výroby základních potravinářských komodit, získají nové poznatky z oblasti dalších navazujících a speciálních technologií, vč. využití nejmodernějších přístupů při výrobě potravin (např. enkapsulace, imobilizace aj.), to vše v souvislosti s příslušnými legislativními požadavky.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prohloubení poznatků o procesech ovlivňujících senzorické, výživové a hygienické parametry potravin
Získaní poznatků o nových směrech rozvoje potravinářských technologií
Získání poznatků o procesech schvalování provozů na výrobu potravin
Získaní poznatků o kontrole kvality při výrobě potravin
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Výroba nečokoládových cukrovinek
Výroba pochutin – káva, kávoviny a čaj
Pekárenské technologie - výroba těstovin, trvanlivého pečiva a snack výrobků
Mlékárenské technologie - máslo a mražené krémy
Mlékárenské technologie – sušené a koncentrované produkty
Technologie škrobových sirupů a hydrolyzátů škrobu z kukuřice a obilí
Technologie olejů a tuků - modifikace olejů (hydrogenace a transesterifikace)
Enkapsulace a imobilizace bioaktivních látek, probiotika v potravinách
Technologie lahůdek, produktů dětské výživy a speciálních potravin
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Elearning