Detail předmětu
Praktikum z biotechnologie
FCH-MC_BIO_PAk. rok: 2019/2020
Náplní praktického cvičení je 5 blokových úloh zaměřených na práci s mikroorganismy využívanými v potravinářství a biotechnologii, jejich izolaci a identifikaci, sledování dynamiky jejich růstu a množení a produkce významných metabolitů, například antimikrobiálních látek a vybraných enzymů. V průběhu praktického cvičení bude kladen důraz na prohloubení a osvojení si základních praktických dovedností při identifikaci, studiu a kultivaci mikroorganismů, včetně využití molekulárně diagnostických metod. Pozornost bude věnována také vybraným biotechnologickým postupům a detekci jejich účinnosti na základě analýzy biologicky aktivních látek.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle, kde jsou zveřejněny podklady a návody pro praktické cvičení. Část takto zveřejněných studijních materiálů a doporučené literatury je dostupná pouze v anglickém jazyce. Stejně tak, při bioinformatické analýze výsledků je nutná znalost anglického jazyka. Využití studijních materiálů v angličtině podpoří schopnost práce s odborným textem, včetně upevnění znalostí anglické terminologie užívané v tomto oboru.
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Submerzní kultivace kvasinek
3. Biotechnologická konverze potravinářského odpadu
4. Testování produkce antimikrobiálních látek bílkovinné povahy u probitického kmene Lactococcus lactis subsp. lactic
5. Sledování produkce enzymu β-galaktosidázy bakteriálním kmenem Escherichia coli JM 109 a Escherichia coli JM 106 (pUC 19)
6. Izolace a identifikace biotechnologických producentů
7. Zápočtový test
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor
Elearning