Detail předmětu
Potravinářská legislativa
FCH-MCO_POLAk. rok: 2019/2020
Základní obecné pojmy práva ve vztahu k potravinářství.
oblasti potravinářské legislativy. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů o potravinách, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Národní potravinářská legislativa
3. Principy legislativy EU
4. Potravinové právo EU
5. Zákon o potravinách
6. Zajištění bezpečnosti potravin
7. Označování potravin
8. Všeobecné zásady
9. Výrobky pro styk s potravinami
10. Úřední kontrola potravin
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Elearning