Detail předmětu
Senzorická analýza potravin
FCH-BC_SAPAk. rok: 2019/2020
Hlavní náplní předmětu je problematika senz. hodnocení. Studenti budou seznámeni s teoretickými základy procesu smyslového vnímání a s funkcí jednotlivých lidských smyslových orgánů. Druhá část shrnuje požadavky na praktické provedení senzorického hodnocení vč. možnosti aplikace a využití senzorického hodnocení v potravinářské praxi.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Korekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
a) písemná část - 10 otázek zaměřených na zvládnutí všech oblastí problematiky senzorické analýzy (nutná min. 50% úspěšnost)
b) ústní část - případné doplňující otázky
Osnovy výuky
2. Lidské smysly, proces smyslového vnímání
3. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – zrak
4. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – sluch
5. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – čich
6. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – chuť
7. Anatomie jednotlivých smyslových orgánů – hmat
8. Požadavky na senzorické hodnocení - člověk jako hodnotitel, vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorku
9. Přehled metod senzorické analýzy
10. Senzorická jakost potravin
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný