Detail předmětu
Specializované potravinářské technologie
FCH-DCO_POTAk. rok: 2018/2019
Cílem předmětu je prohloubit znalosti o technologických procesech výroby potravin, nových směrech výroby potravin, včetně legislativních aspektů výroby potravin.
Výsledkem je získaní inženýrských poznatků o technologii výroby potravin, prohloubení poznatků o procesech ovlivňujících senzorické, výživové a hygienické parametry potravin, dále získaní poznatků o nových směrech rozvoje potravinářských technologií a nabytí poznatků procesech schvalování provozů na výrobu potravin včetně získaní poznatků o kontrole kvality výroby potravin.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
2
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).
Osnovy výuky
1. Inženýrství technologie výroby sušených, chlazených, mražených, fermentovaných produktů,
2. inženýrství produktů dětské výživy a speciálních potravin
3. Techniky enkapsulace a jejich využití
4. Enzymové procesy výroby potravin
5. Hydrogenační procesy a procesy fázových přeměn
6. Technologie výroby hotových výrobků typu sous - vide, výroba minimálně opracovaných potravin
7. Systém správní výrobní praxe a kritických bodu při výrobě pokrmů, algoritmus zavedení výroby a legislativní požadavky na vývoj a schvalování nových výrobků.
8. Zařizování provozu pro výrobu hotových pokrmů, optimalizace výroby, kontrola zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti výroby a parametrů výrobků.
2. inženýrství produktů dětské výživy a speciálních potravin
3. Techniky enkapsulace a jejich využití
4. Enzymové procesy výroby potravin
5. Hydrogenační procesy a procesy fázových přeměn
6. Technologie výroby hotových výrobků typu sous - vide, výroba minimálně opracovaných potravin
7. Systém správní výrobní praxe a kritických bodu při výrobě pokrmů, algoritmus zavedení výroby a legislativní požadavky na vývoj a schvalování nových výrobků.
8. Zařizování provozu pro výrobu hotových pokrmů, optimalizace výroby, kontrola zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti výroby a parametrů výrobků.
Základní literatura
Hui, Y. H.: Handbook of Food Science, Technology and Engineering. Dekker/CRC Press, New York, USA, 2005. (EN)
M. Shafiur Rahman: Handbook of Food Preservation, Marcel Dekker, 1999. (EN)
M. Shafiur Rahman: Handbook of Food Preservation, Marcel Dekker, 1999. (EN)