Detail předmětu
Pokročilá molekulární biotechnologie
FCH-DCO_MOBAk. rok: 2018/2019
Kurs je zaměřen na využití molekulární biotechnologie při přípravě transgenních organismů, zvláště rostlin. Pozornost je věnována využití transgenních rostlin a živočichů při zvyšování kvality potravin rostlinného a živočišného původu a na jejich využití jako bioreaktorů při produkci významných látek. Část kursu je zaměřena na bezpečnost potravin s obsahem GMO pro zdraví člověka a pro životní prostředí.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
2
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Teoretické znalosti využití molekulárních biotechnologií (aplikace technik rekombinantní DNA) při přípravě užitečných produktů významných v potravinářství.
Prerekvizity
Absolvování kursů z Biochemie, Mikrobiologie a Molekulární biotechnologie.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována především formou individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška z předmětu je ústní.
Osnovy výuky
1.Syntéza komerčních produktů pomocí genově modifikovaných mikroorganismů.
2. Manipulace genové exprese u rostlin.
3. Transgenní rostliny odolné vůči biotickému stresu.
4. Transgenní rostliny odolné vůči abiotickému stresu.
5. Zvyšování kvality potravin rostlinného původu s využitím transgenních rostlin.
6. Modifikace množství výživných látek (aminokyseliny, lipidy, vitaminy, železo, fosfor).
7. Modifikace chuti a vzhledu (zabarvení, sladkost, množství škrobu).
8. Rostliny jako bioreaktory (produkce protilátek, polymerů).
9. Fytoremediace.
10. Transgenní živočichové a potraviny.
11. Bezpečnost potravin s obsahem genově modifikovaných organismů.
12. Význam genově modifikovaných organismů pro životní prostředí.
13. Ekonomické aspekty.
2. Manipulace genové exprese u rostlin.
3. Transgenní rostliny odolné vůči biotickému stresu.
4. Transgenní rostliny odolné vůči abiotickému stresu.
5. Zvyšování kvality potravin rostlinného původu s využitím transgenních rostlin.
6. Modifikace množství výživných látek (aminokyseliny, lipidy, vitaminy, železo, fosfor).
7. Modifikace chuti a vzhledu (zabarvení, sladkost, množství škrobu).
8. Rostliny jako bioreaktory (produkce protilátek, polymerů).
9. Fytoremediace.
10. Transgenní živočichové a potraviny.
11. Bezpečnost potravin s obsahem genově modifikovaných organismů.
12. Význam genově modifikovaných organismů pro životní prostředí.
13. Ekonomické aspekty.
Učební cíle
Cílem přednášek je seznámit studenty s využitím transgenních organismů při přípravě užitečných produktů, včetně potravin.Pozornost je věnována zejména potravinám rostlinného původu a jejich bezpečnosti.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Výuka se realizuje účastí na vybraných přednáškách a konzultacemi k tématům, které vycházejí ze zadání doktorské práce.