Detail předmětu
Analytická chemie potravin II
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2018/2019
Předmět zahrnuje následující aktuální otázky současné analýzy potravin: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně toxinů a hormonálních přípravků. Autenticita a falšování potravin, používané metody a evropská legislativa.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
4
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Absolvent kurzu získá širší přehled o problémech spojených s produkcí potravin. Součástí přehledu jsou nově vyvíjené postupy přípravy vzorků a perspektivní metody analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.
Prerekvizity
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin I. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami. Minimum bodů pro absolvování zkoušky je 50 ze 100 možných.
Osnovy výuky
1. Úvod do studia, autenticita potravin
2. Analýza DNA pro identifikaci živočišných/rostlinných látek v potravinách
3. Využití spektroskopických technik pro studium autenticity potravin
4. Využití separačních technik pro studium autenticity potravin
5. Analýza alergenů, enzymová analýza, analýza kontaminantů v potravinách
6. Využití izotopové analýzy pro studium autenticity potravin
7. Praktická část (exkurze, analýza kečupu, analýza medu)
8. Praktická část
9. Praktická část
10. Praktická část
11. Praktická část
12. Praktická část
2. Analýza DNA pro identifikaci živočišných/rostlinných látek v potravinách
3. Využití spektroskopických technik pro studium autenticity potravin
4. Využití separačních technik pro studium autenticity potravin
5. Analýza alergenů, enzymová analýza, analýza kontaminantů v potravinách
6. Využití izotopové analýzy pro studium autenticity potravin
7. Praktická část (exkurze, analýza kečupu, analýza medu)
8. Praktická část
9. Praktická část
10. Praktická část
11. Praktická část
12. Praktická část
Učební cíle
Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin vzhledem na aktuální otázky současné analýzy potravin, které zahrnují: bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně hormonů a toxinů, výskytu nebezpečných chorob, parazitární, bakteriální a virové infekce, geneticky modifikované potraviny, autenticitu a falšování potravin.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
není
Základní literatura
Králová B., Fukal L., Rauch P, Ruml T: Bioanalytické metody, VŠCHT Praha 2001 (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech