Detail předmětu
Základy potravinářských technologií
FCH-BCO_ZPTAk. rok: 2018/2019
Studenti si osvojí základní teoretické principy technologického procesu výroby nejdůležitějších potravinářských komodit, jako je maso, mléko a mléčné výrobky, chléb a pečivo, cukr, čokoláda aj.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
a) písemná část – 3 otázky (3 vybrané komodity) – postup (schéma) a popis jednotlivých technologických operací (nutná min. 50% úspěšnost)
b) ústní část- případné doplňující otázky
Osnovy výuky
2. Výroba nealkoholických nápojů
3. Technologie výroby cukru
4. Zpracování kakaových bobů, výroba čokolády
5. Zpracování obilnin a zrnin, technologie mlynářství
6. Pekárenská technologie
7. Technologie zpracování masa
8. Technologie zpracování vajec a výroba vaječných výrobků
9. Technologie zpracování mléka a smetany
10. Technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků
11. Technologie výroby sýrů a tvarohů
12. Technologie výroby rostlinných a živočišných tuků a olejů
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinný