Detail předmětu
Biotechnologie I
FCH-BCO_BIT1Ak. rok: 2018/2019
- Představení biotechnologií
- Historie biotechnologií
- Surovinová základna pro mikrobiální biotechnologie, seznámení s konceptem biorafinerie
- Mikroorganismy využívané v biotechnologiích - nároky, charakteristika, specifika.
- Základní logika biotechnologických výrob, kultivační strategie.
- Základní operace v biotechnologiích.
- Bioreaktory, měření a regulace v biotechnologiích.
- Moderní trendy v mikrobiálních biotechnologiích
- Sladařství a výroba piva
- Vinařství
- Výrova alkoholu a lihovin
- Výroba octu
- Výroba kyseliny mléčné
- Výroba droždí a krmné biomasy
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Logika biotechnologických procesů, up-stream processing, sterilizace zařízení, základní kultivační schémata, kinetika mikrobiálních procesů a její praktické důsledky, down-stream processing
3. Bioreaktory a další zařízení používané v biotechnologiích
4. Měření a regulace biotechnologických procesů
5. Výroba a druhy sladu
6. Výroba piva
7. Výroba alkoholů a lihovin
8. Výroba vína
9. Výroba kyseliny octové
10. Výroba kyseliny mléčné
11. Výroba pekařského droždí a krmné biomasy
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zkouška - písemný test + ústní zkouška
Základní literatura
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
Doporučená literatura
F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný