Detail předmětu
Analytická chemie potravin I
FCH-BCO_ACP1Ak. rok: 2018/2019
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (cukry, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Metody stanovení cizorodých látek v potravinách (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Kubáň V., Kubáň P.: Analýza potravin, MZLU Brno, 2007 (CS)
Pokorný J., Davídek J.: Analýza potravin, část B -senzorická analýza, , 0 (CS)
Príbela A.: Analýza potravin, , 0 (CS)
Doporučená literatura
Príbela A., Drdák M.: Senzorická analýza potravin., , 0 (CS)
Zýka J. a kol.: Nové směry v analytické chemii I - V., , 0 (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný