Detail předmětu
Technologie biopolymerů
FCH-BCO_TBPAk. rok: 2012/2013
V předmětu Technologie biopolymerů budou posluchači seznámeni se základními průmyslově získávánými biopolymery. Budou poskytnuty základní informace o technologii získávání biopolymerů z biologických matric, technologické, ekonomické a ekologické nároky na jednotlivé fáze výroby. Dále budou posluchači seznámeni se základními fyzikálně-chemicky-biologickými vlastnostmi těchto biopolymerů, a to zejména ve vztahu k jejich potenciálnímu využití. Budou zmíněny významné modifikace nativních biopolymerů a obory jejich využití. Kurz zahrnuje i základní principy analýzy a kontroly získaných biopolymerů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška: studující písemnou a ústní formou prokáže znalost a logické porozumění probírané látky
Osnovy výuky
2) Škrob: zdroje škrobu, typy škrobu, škrobová zrna, technologický postup výroby, významné deriváty škrobu.
3+4) Celulosa a buničina: celulosa a její struktura, vlastnosti celulosových vláken, významné celulosové derriváty, typy celulosových výrob.
5) Výroba papíru, plniva papíru, typy papírenských výrobků.
6) Kyselina hyaluronová: základní vlastnosti hyaluronanu, biogeneze hyaluronanu, technologie získávání a izolace, derivatizace hyaluronanu.
7) Chitin a chitosan: základní vlastnosti chitinu a chitosanu, biogeneze chitinu, technologie získávání a i zolace z mořských živočichů, významné deriváty chitinu a chitosanu.
8) Dextran, agar, karagenan: principy technologie ziskávání surovin, základní vlastnosti a chemické derivatizace.
9) Kolagen: základní vlastnosti kolagenových vláken, primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura kolagenu (tropokolagen), principy technologického získávání kolagenu z kostí a kůží, deriváty kolagenu, průmyslové využití kolagenu.
10) Keratin: struktura keratinu, principy technologie získávání různých typů keratinu z rozličných biologických matric, aplikace keratinu.
11) Kasein: kasein a jeho micelární struktura, základní typy kaseinu, základní vlastnosti micelárních systémů, využití kaseinu v potravinářství a jeho technologické aplikace.
12) Latex, kaučuk: základní stavební jednotky, biogeneze, principy získávání, vulkanizace, využití.
13) Inzulín + Hormonální antikoncepce: ad inzulín-historie, úloha v rámci metabolismu, biogeneze, druhy inzulinu, aplikace; ad HA-metdoy antikoncepce, princip HA, lékové a aplikační formy
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
V rámci cvičení je studentem zpracována semestrální práce na téma zadané na začátku semestru a týkající se Technologie biopolymerů. Obecné pokyny pro strukturu a formu semestrální práce jsou zveřejněny na elearningovém portálu VUT (https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=122042).
ad přednášky
Účast na přednáškách.
Základní literatura
Kadlec P. a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT, Praha 2000 (CS)
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHCHT bakalářský
obor BPCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHCHT bakalářský
obor BKCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHCHT bakalářský
obor BPCO_CHMN , 2 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHCHT_AKR bakalářský
obor BPCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný