Detail předmětu
Chemie potravin II
FCH-MC_CHP2Ak. rok: 2012/2013
Budou probírána následující témata:
vitaminy, minerální látky, voda v potravinách, aromatické a chuťové látky potravin, přírodní a syntetická barviva, aditivní látky.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
4
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti získají přehled o základních složkách potravin z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity.
Prerekvizity
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti biochemie, organické a anorganické chemie.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.
Osnovy výuky
1. Voda
2. Trpké látky
3. Enzymatické hnědnutí
4. Vitaminy
5. Vonné látky a aromatické látky potravin
6. Chuťové látky
7. Látky prodlužující údržnost
8. Látky upravující aroma
9. Látky upravující barvu
10. Barviva_tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
2. Trpké látky
3. Enzymatické hnědnutí
4. Vitaminy
5. Vonné látky a aromatické látky potravin
6. Chuťové látky
7. Látky prodlužující údržnost
8. Látky upravující aroma
9. Látky upravující barvu
10. Barviva_tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
Učební cíle
Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Zařazení předmětu ve studijních plánech