Detail předmětu
Biotechnologie I
FCH-BCO_BIT1Ak. rok: 2012/2013
Historie fermentačních technologií. Mikroorganismy a suroviny pro kvasné výroby. Sladařství a výroba piva. Výroba pekařského droždí. Vinařství. Výroba lihu a lihovin. Výroba fermentovaných masných a mléčných produktů. Octařství.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2) Suroviny pro fermentační procesy
3) Výroba a druhy sladu
4) Výroba piva
5) Výroba lihu
6) Bioetanol
7) Výroba vín
8) Vína přírodní sladká a dezertní
9) Vína šumivá a perlivá
10) Výroba kvašených lihovin
11) Výroba nekvašených lihovin
12) Výroba pekařského droždí
13) Fermentované mléčné produkty
14) Fermentované masné produkty
15) Výroba octa
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zkouška: písemný test
Základní literatura
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
Doporučená literatura
F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor