Detail předmětu
Analytická chemie potravin II
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2012/2013
Předmět zahrnuje následující aktuální otázky současné analýzy potravin: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně toxinů a hormonálních přípravků. Výskyt nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce. Geneticky modifikované potraviny. Autenticita a falšování potravin, používané metody a evropská legislativa. Ozařování potravin. Bioterorismus, globální bezpečnost potravin a výhled do budoucna.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Analýza rizik, ALARA, NOEL, BMD, TTC, MOE přístupy. Případ hormese.
3. Záření a ozáření potravin.
4. Stabilní izotopy. Speciační analýza. Spalovací metody. TOF, Sector Field, Iontová Past, Fourier-Transformační MS, NMR.
5. Alimentární nákazy, mikroorganizmy. Aglutinační reakce. Radiální immunodifuze. Raketková-, imunoelektorforéza.
6. Parazité. Imunoprecipitace, turbidimetrie, nefelometrie, mikročásticové enzymové imunostanovení. Chromogenní IA, EIA, RIA, ELISA, FIA, TimeResolved-FIA, Laser Magnetic IA. Imunochromatografické stanovení s laterálním tokem. Detekce spor.
7. Molekulární diagnostika, PCR, Hnízdová PCR, SYBR Green, TaqMan, LCR. DNA, RNA sondy. Genový čip.
8. Viry. Influenza virus, Elektroforetické metody: volná, v nosiči, 1D, 2D, kapilární.
9. Toxiny potravin. Bioterorizmus. MS - typy ionizací. Orbitrap detektor.
10. Mutageneze. Genové knihovny. GMO-rostlinná DNA, GMO - bezpečnost.
11. Pěstování GMO ve světě, Karl Linné, Ch.Darwin, evoluce. Případy Bacillus thuringiensis, banánů, kukuřice.
12. Pravost, vysledovatelnost. Šťávy. Med, maso, ryby. Regulatory Fish Encyclopedia. Oleje, tuky, mléčné výrobky, káva, pšenice, ječmen, žito, rýže, další cereálie, Náhodně amplifikovaná polymorfní DNA, délkový polymorfismus amplifikovaných fragmentů, minisatelitní a mikrosatelitní DNA. S-Tbr DNA polymerasa.
13. BIO-potraviny, podvody u potravin, krmiv, surovin. BSE. Voda. Plamenová -, emisní- , absorpční- , spektrofotometrie.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech