Molekulární gastronomie aneb chemie tak trochu jinak
Nadšení a chuť do chemie je třeba rozvíjet v jakémkoliv věku, a proto na konci března na naší fakultě proběhl ve spolupráci s JCMM workshop pro nadané žáky víceletých gymnázií. Workshop vedený pod taktovkou lektorů Martina Kadlece a Kristýny Janákové byl zaměřen na využití molekulární gastronomie, tedy moderního způsobu přípravy jídel, pro něž je typická změna skupenství používaných surovin např. do formy gelů pomocí polysacharidů agaru či alginátu.
Kromě originálního chemického bubble tea si žáci vyzkoušeli připravit netradiční „volské oko“ z mléka a rozmixovaných broskví nebo také jahodové či broskvové špagety. Třešničkou na pomyslném dortu pak byla příprava falešného kaviáru, jež chuťově doladil mozzarelové jednohubky. Nejenže byly připravené pokrmy krásné pro oko (však posuďte sami), ale podle vyjedených talířů i skvěle chutnaly.
Věříme, že si žáci workshop užili stejně jako naši dva lektoři a těšíme se na spolupráci zase příště!
Publikováno | |
---|---|
Odkaz | https://www.fch.vut.cz/fakulta/media/f81551/d256108 |