Navštivte Noc vědců na Fakultě chemické
Letos na téma PROMĚNA. Přijďte se podívat, jak dokáže chemie měnit svět kolem nás. Těšíme se na vás 27. září 2024 od 17:00 do 22:00 u nás na Fakultě chemické!
PROGRAM:
Veřejná premiéra Chemické opery: 18:30 – 22:00
Promítání tohoto unikátního uměleckého projektu bude zahájeno v aule P1 v 18:30 s úvodním slovem autora díla Marka Řiháka a s následnou nonstop projekcí až do 22:00. Více o Chemické opeře
Jak se změní chemická laboratoř v únikovou hru?
Přijďte si procvičit svoje znalosti nejen z chemie a prozkoumat, jak vypadá laboratoř 301 proměněná v únikovou hru. Hra je určena pro týmy 2 až 5 hráčů. Máme pro vás připraveny dvě úrovně obtížnosti, více informací a registrace na infostánku ve vestibulu Fakulty chemické.
Chemická show s překvapením!
Začátky v 18:00, 19:00, 20:00 a 21:00.
Stánky s aktivitami v laboratorním traktu a návštěvy laboratoří:
„Proměna“: Objevte tajemství chemie s ovocem a zeleninou!
Objevte tajemství organické chemie v projektu Proměna! Zjistěte, jak se ovoce a zelenina mohou stát indikátory kyselosti a zásaditosti a měnit barvu v závislosti na prostředí. Červené zelí, červená řepa, špenát – to vše bude součástí vašich pokusů! Pod vedením zkušeného chemika budou děti vytvářet skutečné kouzelné „proměny“ s obyčejným ovocem a zábavnou a zajímavou formou se naučí základy chemie. Na naší akci na vás čekají živé pokusy a vzrušující objevy!
Materiály a čipy mění náš život
Čipy jsou dnes základními součástkami každého chytrého zařízení jako je mobil, auto, ale dnes už i lednička. V dnešních autech jsou jich stovky. Ukážeme ti z jakých materiálů a jakými technologiemi se čipy vyrábí. V laboratoři se můžeš mikroskopem podívat na nano-architekturu čipu a pochopíš jak čipy „myslí“.
PLAZMA – neviditelná síla s viditelným dopadem
Nízkoteplotní plazma proměňuje… kontaminované prostředí na čisté, barevné látky na bezbarvé a naopak, nesmáčivé povrchy na smáčivé, rovnovážné systémy na reaktivní… Přijďte se dotknout neviditelné síly a pozorovat proměny různých materiálů.
Organická elektronika – od solárního článku po rozhovor s buňkami
Že jde přeměnit světlo na elektřinu asi víte. Že ale na začátku přípravy solárního článku může být plastová folie a pár lahviček s tekutinami už možná ne. A že se podobné materiály dají použít i pro komunikaci s živými organismy? Přijďte se za námi přesvědčit, že to jde.
Proměna od bakterie k záchranáři
Přírodní polymer poly-3-hydroxybutyrát (PHB) dokážeme vypěstovat v bakteriích. K čemu nám ale může být tento polymer užitečný? Využití najde v medicíně, kdy může zachraňovat zdraví tím, že opraví polámané kosti. Společně vám ukážeme jeho cestu přeměny od bílého prášku z bakterie až po kostní náhradu.
Proměna rozpustnosti... světlem!
Světlo může hrát zásadní roli v čele řadě chemických reakcí. Jedním z možných světlem vyvozených efektů jsou změny rozpustnosti. Pevné nerozpustné látky se mohou účinkem světla začít rozpouštět a kapalné nebo rozpuštěné látky mohou účinkem světla tuhnout. K čemu je to dobré? Tyto postupy hrají klíčovou roli v mnoha technologických procesech, o tisku až po výrobu počítačových čipů. Na stánku si můžete prohlédnout ukázku a pro motivované zájemce nabízíme exkurzi do laboratoře, kde si proces vyzkoušíte vlastníma rukama.
Proměna vody v pivo
Proměna sladu a chmele pomocí stovek chemických reakcí v pivovarském kotli a v útrobách kvasinek je jistě fascinující. Ve fakultním pivovaru proběhne večerní var piva, kde můžete nahlédnout pod pokličku a poznat co vše se za pivní technologií skrývá. Návštěva pivovaru!
Proměna hroznů ve víno
Víno je považováno za nejstarší kulturní nápoj procházející historií a kulturou lidí už od nepaměti. Je oblíbeným alkoholickými nápojem Čechů, i když jeho spotřeba v posledních letech mírně klesá. Podle Mezinárodní organizace pro révu a víno je víno „nápoj získaný úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvých rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu“. Základní surovinou pro výrobu vína jsou tedy čerstvé vinné hrozny. U nás na fakultě víme jak na to, projdeme si spolu celý proces jejich přeměny na víno, přičemž hlavní roli v tomto procesu hrají ušlechtilé kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které si budete moci prohlédnout zblízka i pod mikroskopem. Jejich hlavní úlohou je přeměna cukru na alkohol, jako vedlejší produkt vzniká široké spektrum látek, které tvoří specifické atraktivní senzorické vlastnosti vína, jako chuť a vůně. Přijďte se podívat, a možná budete moci i ochutnat 😊.
Proměny molekulární gastronomie aneb využití gelů v kuchyni
Proměna jahod ve špagety? Nebo mléka a broskve ve vejce? I to je možné s molekulární gastronomií. Molekulární gastronomie je moderní způsob přípravy jídel, který využívá běžných surovin společně s chemickými postupy. Využity jsou suroviny, které se standardně používají například pro gelaci, ztužování či konzervaci potravin. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o proměnu běžných pokrmů v jiný tvar či skupenství. Nejenže si můžete tento způsob přípravy sami vyzkoušet, ale můžete i něco ochutnat.
Proměna krásy: Zážitek čistoty a obnovy pleti
Zažijte jedinečný program na téma „Proměna krásy: Zážitek čistoty a obnovy pleti“, kde vás provedeme kompletní péčí o pleť. Objevíte účinky hloubkového čištění pleti a obnovy pokožky pomocí vámi připravených peelingů na míru. S pomocí dermální kamery uvidíte detailní změny a pokroky na vaší pleti v reálném čase. Přijďte zažít, jak dokáže správná péče proměnit vaši pokožku a přinést jí čistotu, zářivost a zdraví!
Proměna odpadu na PHA – objevujme svět biologicky odbouratelných plastů!
I odpad může sloužit k něčemu užitečnému – třeba k výrobě biologicky odbouratelných plastů zvaných polyhydroxyalkanoáty (PHA). Poznáš odpady, které můžeme použít k výrobě PHA? Co jsou to bakterie a jaké odpady mají nejraději? Chceš se také dozvědět, jak se dají tyto bioplasty zpracovávat a k čemu je můžeme využít? Přijďte se za námi podívat a objevit produkci PHA od začátku až do konečného produktu. Mimo jiné se můžeš dozvědět, jak tito bakteriální hrdinové pomáhají nejen přírodě.
Proměny nejen vody
V naší laboratoři přispíváme k ochraně životního prostředí, zachování přírodních zdrojů a ekologické udržitelnosti. Znáte pojem opětovné využívání vody? U nás se dozvíte, jakými postupy dokážeme proměnit odpadní vodu na vodu pitnou, užitkovou a rovněž jak z odpadní vody dělat například pivo. Rádi vám vysvětlíme a názorně ukážeme techniky na čištění a následnou úpravu vody. Na své si také přijdou zájemci o proměnu plastových odpadů v nové produkty. A co víc? Ukážeme vám, jak rozdělit barvy na jednotlivé složky.
Těšíme se na vás 27. září od 17:00 na Fakultě chemické!
Publikováno | |
---|---|
Odkaz | https://www.fch.vut.cz/fakulta/media/f81551/d265522 |