Detail předmětu
Kosmetická technologie
FCH-MC_KOTAk. rok: 2025/2026
Kurz je určen pro posluchače navazujícího magisterského studijního programu Potravinářská chemie a biotechnologie. Cílem je poskytnout studentům základní přehled o technologii kosmetických výrobků v širších souvislostech.
Koncepce předmětu zahrnuje stručnou charakterizaci kůže jako vstupního orgánu pro většinu kosmetických přípravků, pokračuje charakterizací chemické struktury a vlastností kosmetických surovin a možností jejich vzájemného ovlivnění. Dále zahrnuje základní inženýrské postupy zpracování tuhých (prášky, tuhé látky), kapalných (emulze, roztoky) i různých speciálních typů přípravků (peeling, deodorant, rtěnka, oční stíny). Součástí kurzu jsou i metody hodnocení kvality, stability, účinku a vlastností kosmetických přípravků a rovněž informace o hodnocení bezpečnosti v kontextu aktuálních legislativních předpisů a systémů jakosti platných v oblasti kosmetologie.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zkouška má písemnou a ústní část. Písemná část zahrnuje test o rozsahu 20 otázek z celého učiva, z něhož je třeba dosáhnout nejméně 70 % bodů. Ústní část slouží k doplnění písemných odpovědí. Celkové hodnocení se provádí dle pravidel ECTS systému.
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Kosmetologie je interdisciplinární obor, studenti budou využívat i dílčí poznatky z oblasti biologie, biochemie, organické chemie, fyzikální chemie, ale i řady dalších, jako např. analytické chemie či senzorická analýza. Obor úzce souvisí i s potravinářskou chemií a biotechnologií, poněvadž využívá řadu přírodních materiálů a surovin a sdílí i řadu metodických postupů.
Studenti získají základní znalosti o různých typech technologických postupů používaných při výrobě kosmetických prosředků, o současné legislativě v kosmetologii a s aktuálními trendy rozvoje kosmetologie.
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Cílem předmětu je poskytnout kvalitní teoretický základ zaměřený na technologie zpracování kosmetických surovin, výrobu kosmetických přípravků a hodnocení jejich účinků, funkčnosti a stability.
Osnova je členěna podle týdenní výuky:
1. Úvod, základní pojmy v kosmetologii. Legislativní rámec, certifikace.
2. Základní lékové a kosmetické formy - přehled, složení, vlastnosti a využití
3. Základní technologické a inženýrské postupy využívané při přípravě základních kosmetických produktů.
4. Kůže - anatomie, fyziologie, prostup látek pokožkou. 5. Kosmetické suroviny - přehled typů surovin - přírodní a syntetické látky, základní kosmetická legislativa.
6. Kosmetické suroviny – rozdělení dle chemického složení a původu, technologie zpracování surovin.
7. Biologicky aktivní látky - vitaminy, proteiny, polysacharidy, speciální látky.
8. Vonné látky. Barviva. Alergeny, legislativa kosmetických alergenů, analytické stanovení.
9. Přehled finálních typů kosmetických přípravků. Charakteristika komplexnho složení, povolené limity obsahu vybraných složek.
10. Základní testy ověření funkčnosti, vlastností a stability kosmetických přípravků.
11. Značení kosmetických přípravků, dostupnost na trhu.
12. Bezpečnost kosmetiky. Metody hodnocení kosmetických surovin a přípravků.
13. Aktuální trendy v kosmetologii a technologii kosmetiky - diskusní fórum na zadané otázky.