Detail předmětu
Bioinženýrství pro potravináře
FCH-DCO_BIPAk. rok: 2021/2022
Tento kurz je zaměřen na rozvoj myšlení studentů v doktorském studiu výroby biologicky aktivních produktů pro potravinářský průmysl, GMO produktů, zelené chemie a využití fermentační chemie v potravinářském průmyslu.
Jazyk výuky
čeština
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Student pochopí propojení bioinženýrství s potravinářským průmyslem a jeho produkty.
Prerekvizity
Bez omezení
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).
Způsob a kritéria hodnocení
Kolokvium
Osnovy výuky
1. Produkce aktivních produktů v potravinách (např. probiotika)
2. GMO v bioinženýrství, značení GMO
3. Zelená chemie v potravinářském průmyslu
4. Přirozeně barviva a dochucovadla vs. syntetické látky
5. Výroba piva a jeho stabilizace
6. Fermentované potraviny
7. Výroba octu a bioinženýrství
2. GMO v bioinženýrství, značení GMO
3. Zelená chemie v potravinářském průmyslu
4. Přirozeně barviva a dochucovadla vs. syntetické látky
5. Výroba piva a jeho stabilizace
6. Fermentované potraviny
7. Výroba octu a bioinženýrství
Učební cíle
Prohloubit znalosti o vybraných postupech v bioinženýrství používaných při výrobě a zpracováván potravinářských, meziproduktů, produktů nebo obalů.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace k tématu dosertační práce, prezentace na dané téma.
Základní literatura
G. D. Najafpour, Biochemical Engineering and Biotechnology, Elsevier, New York, 2019 (CS)
C. Socaciu, Food colorants. Chemical and Fuctional Properties. CRC Press, 2007, ISBN: 13-978-0-8493-9357-0 (CS)
C. Socaciu, Food colorants. Chemical and Fuctional Properties. CRC Press, 2007, ISBN: 13-978-0-8493-9357-0 (CS)
Doporučená literatura
P. Weirich, Labeling genetically modified food. Oxford University Press, 2007, ISBN 978-0-19-532686-4 (CS)
M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, 2007, ISBN: 978-0-12-372532M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, ISBN: 978-0-12-372532-5 (CS)
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)
M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, 2007, ISBN: 978-0-12-372532M. Doble, A. K. Kruthiventi, Green chemistry & engineering, Elsevier, London, UK, ISBN: 978-0-12-372532-5 (CS)
M. Kontominas, Bioactive food packaging. Strategies, quality, safety. DeStech Publications, Lancaster,Pensylvania, 2016, ISBN 978-1-60595-117-1 (CS)
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz